Hans Andriessen

W

Wat is kwetsbaarheid

Je kwetsbaar opstellen. Je kwetsbaarheid tonen. Termen die we regelmatig gebruiken, maar wat bedoelen we hier mee? Wat is kwetsbaarheid? En wat betekent het eigenlijk: je kwetsbaar opstellen?

In het woordenboek staat de volgende definitie: kwetsbaar = weinig beschermend tegen beschadiging.

Bij kwetsbaarheid kunnen we ons dus niet afdoende beschermen. En sta jij middenin een roedel wolven, oog in oog met een leeuw of lig jij in het water, omringd door haaien. Ja, dan kan ik dat begrijpen. Maar waarom voelen we ons kwetsbaar als we over gevoelens praten, wanneer we voor een zaal staan of als we een wild vreemde bellen? Er is geen kans op beschadiging en toch voelt het zo. Wat gebeurt er dan?

 

Wanneer ben je kwetsbaar

Je bent kwetsbaar als er kans is op beschadiging. Als je een onveilige situatie ervaart. En dat is voor iedereen anders. Praat een bouwvakker over zijn gevoelens, dan stelt hij zich kwetsbaar op. Maar doet een kind dit, dan is het heel gewoon. Kwetsbaarheid is dus heel persoonlijk.

Zolang jij je veilig voelt is er geen sprake van kwetsbaarheid, want er is geen gevaar, dus ook geen kans op beschadiging. Je bent pas kwetsbaar wanneer er gevaar dreigt. Dus op de momenten dat jij je onveilig voelt. Bijvoorbeeld bij een dreigende situatie of in een grimmige omgeving. Dan voel jij je kwetsbaar en daarop reageert jouw lichaam.

 

Stress reactie

Jouw brein maakt geen onderscheid tussen een roedel wolven of een verontrustende gedachte. Er is kans op beschadiging (want jij voelt je kwetsbaar) dus jouw lichaam reageert en maakt zich klaar voor actie. Je hartslag gaat omhoog, je begint te zweten en je spieren spannen zich aan. Enkele van de lichamelijke processen die ervoor zorgen dat jij een veilige situatie kan creëren. Dit kan door te vechten, vluchten of bevriezen.

Wanneer jij je kwetsbaar voelt, ben je dus alert. Extra op je hoede en klaar om het gevecht aan te gaan. Hartstikke handig, maar het geeft je ook stress en kost ontzettend veel energie. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de situatie. Om te zien wat er écht is.

 

Wat zie je écht

Je veilig voelen speelt zich af in je hoofd. Het is een reactie op hoe jij de situatie ervaart. Want waar de stoere bouwvakker wegloopt voor zijn gevoelens, loopt het kind ermee te koop. Ook al is er geen dreigend gevaar, de bouwvakker ervaart het wel degelijk.

Daarom is het ook zo moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Je voelt je onveilig, maar vertelt jezelf het tegenovergestelde. Je creëert als het ware een tweestrijd in je hoofd.

Door nu te zien wat er écht is, kun je die strijd stoppen. Je zoomt als het ware uit. Je gaat kijken of je gevoel overeen komt met wat je écht ziet.

Dus: ben ik echt zo onbeschermd als dat ik me voel en is er echt een kans op beschadiging. 

En ja, dit voelt nog steeds onveilig en ja, jouw lichaam reageert daarop. Maar dit is een natuurlijke reactie. Een stress respons die een ieder van ons heeft.

Je kwetsbaar opstellen of kwetsbaar voelen is niets anders dan je pantser laten zakken. Gaan zien wat er écht is, maar tegelijker tijd laten zien wie jij écht bent.

 

Deel dit artikel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn